PmWiki - Openluchttheater

Openluchttheater Hertme

Hertme beschikt over een openluchttheater dat beschouwd wordt als één van de mooist gelegen theaters van Nederland. Aan pastoor Veeger van de St. Stephanusparochie heeft Hertme het openluchttheater te danken. Veeger was een pastoor die bijzondere hobby's had. Zo was hij jachtliefhebber, schilder, goochelaar en bevlogen van kunst. Pastoor Veeger was in staat om mensen enthousiast te krijgen. Of het nu ging om honderden vrijwilligers voor de passiespelen of geld uit ‘hogere’ kringen, ‘beleefd brutaal’ zette Veeger zich in om alles voor elkaar te krijgen.

In 1955 kwam het theater in middeleeuwse sfeer gereed. Onder leiding van regisseur Joop Bieckman werden daarna bijna een decennium lang in het openluchttheater van Hertme de passiespelen uitgebeeld. Maar liefst driehonderd figuranten deden mee. Bijna allemaal uit Hertme, toen tachtig gezinnen groot. De passiespelen trokken wel 1.500 mensen per uitvoering. Heel Hertme stond in die jaren in de zomer in het teken van het passiespel.

Het openluchttheater Hertme kent nu een gevarieerd programma van opera’s en operettes, kindervoorstellingen tot muziekfestivals. Het Afrikafestival, eind juni, is sinds twintig jaar een terugkerend hoogtepunt. Twee dagen lang staat Hertme in het teken van de Afrikaanse dans, muziek, producten en hapjes.

Meer informatie is te vinden op www.openluchttheaterhertme.nl