Groene Poort Wandeltocht

Uit de pers 5 november 2007

Nostalgie op Kloosterpad bij Hertme en Zenderen


Nordic Walking over het kloosterpad, dat
langs kloosters, kerken en oude gebouwen
in Hertme en Zenderen voert.

Honderden maken eerste wandeling over het Kloosterpad.

Het is deze zondag een drukte van belang op de wegen rond Zenderen en Hertme. Voor het eerst kunnen liefhebbers een wandeling maken over het Kloosterpad, dat voert langs verschillende kloosters, kerken en oude gebouwen in Hertme en Zenderen. Waaronder het Karmelietenklooster, Landgoed Weleveld en het openluchttheater in Hertme.

Start- en eindpunt is bij de Zwanenhof in Zenderen.
Elk half uur krijgen groepen uitleg ov'er de geschiedenis van het klooster en is er de mogelijkheid om oude foto's te bekijken. Joep Kistemaker staat ge´nteresseerd te luisteren. Hij komt uit Zaandam, voor familiebezoek is hij dit weekend in Rijssen en hij maakt van de gelegenheid gebruik om de oude Twentse kloosters te bekijken. "Ik interesseer me voor kloosters. In de Zwanenhof was ik al eerder geweest. Maar dit is een heel complete wandeling. Echt nostalgie."

De wandelroutes zijn zeven en dertien kilometer lang. Ook zijn er nog kortere, alternatieve routes.Maar Greetje en Jos Koerkamp uit Tilligte zijn geoefende wandelaars en hebben de Nordic Walkingstokken meegenomen. "We zijn gek op wandelen en houden allebei van oude gebouwen en geschiedenis, dus een betere route als dit Kloosterpad is er haast niet", vertelt Jos Koerkamp. "Je kunt natuurlijk wel zelf een wandeling uitzetten waarbij je langs mooie gebouwen komt, maar hier heb je zoveel op een relatief korte afstand. En het is mooi dat je overal naar binnen kunt en uitleg en een rondleiding krijgt."

Vier keer per jaar wordt er een themadag gehouden, zoals gisteren. Tijdens de rest van het jaar kunnen mensen een programmaboekje, met daarin de routes en uitleg, kopen bij onder meer de VVV, Texaco Zenderen, 't Oale Bakkershoes in Hertme en de Zwanenhof en zelf de wandeling maken.

Bron: Twentsche Courant Tubantia